Kilka godzin spędzonych w nawet najbardziej komfortowym busie, może być dla pasażerów nużące i trudne do zniesienia. Szczególnie, gdy zmagamy się z dolegliwościami wywoływanymi chorobą lokomocyjną lub też jesteśmy osobą, którą można scharakteryzować jako mającą kłopot z wysiedzeniem długo w jednym miejscu.
Bardzo duży wpływ na komfort podróżowania busem ma odpowiednie przygotowanie. Kluczowe znaczenie ma tutaj kwestia przyjmowanego pożywienia i płynów – to od nich w największym stopniu zależy nasze samopoczucie. Co więc jeść, a czego unikać w trakcie podróży i bezpośrednio przed nią? Przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek.
Właściwe nawodnienie
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne – także w podróży. Trzeba jednak mieć na uwadze, że busy nie są wyposażone w toalety, dlatego postoje np. na stacjach benzynowych odbywają się w określonych odstępach czasu. Dlatego należy unikać produktów (głównie owoców), które mają działanie moczopędne – w tym miejscu można wymienić np. gruszki, truskawki czy arbuz.
Wśród produktów o podobnym działaniu należy wymienić także niektóre grupy napojów – przede wszystkim piwo, ale także kawa czy czarna herbata. Słodkie napoje (typu ice tea) mają do siebie to, że trudno ugasić nimi pragnienie. Dlatego też zazwyczaj spożywamy ich dużo, co powoduje potrzebę skorzystania z toalety
Tym samym zdecydowanie rekomendujemy butelkę klasycznej wody niegazowanej, która nie tylko zaspokoi nasze zapotrzebowanie na płyny, ale przede wszystkim nie będzie powodowała konieczności często zadawania pytania: „kiedy będzie postój?”.
Komfort trawienny
Oprócz napojów, w długiej podróży busem, znaczenie będzie miało także to co jemy. Najważniejsze jest to, aby przyjmowane posiłki nie powodowały dyskomfortu trawiennego, który może przybierać różne formy – od wzdęć, przez zaparcia, a na biegunce kończąc. Chcąc uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, warto przestrzegać kilku żelaznych zasad.
Na wstępie trzeba pamiętać, iż długotrwałe przebywanie w jednej pozycji – np. siedzącej, sprzyja występowaniu zaparć. Dlatego zdecydowanie radzimy wystrzegać się produktów o wysokiej zawartości tłuszczu czy czekolady. W miejsce na szybko zakupionego zestawu w restauracji typu fast food, zdecydowanie lepiej zjeść owoc czy warzywo.
Pozostając w temacie warzyw trzeba jednak wiedzieć, że nie każde z nich dobrze sprawdzi się w trakcie transportu busem. Nie zalecamy spożywania kapusty, brukselki czy kalafiora, bo chociaż są one zdrowe, to mogą one wywoływać wzdęcia. Podobnie radzimy wystrzegać się słonych przekąsek – typu chipsy i chrupki.
Umiar najważniejszy
Podróż nie musi się nam kojarzyć z samymi wyrzeczeniami. Oczywiście mała paczka ulubionych chipsów czy jedna gruszka nie spowodują tragedii, ale ich nadmiar może być dla nas nieprzyjemny. Dlatego jak w każdej innej sytuacji, najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek. Dlatego dobrym uzupełnieniem dla słonych chrupek będzie na przykład wafelek ryżowy czy pokrojone w kawałki owoce.
Z takim podejściem nie tylko w podróży, ale w każdej innej sytuacji, nasz organizm będzie wdzięczny za nasze zdrowe nawyki żywieniowe.